Нажмите Enter для поиска, Esc для отмены

ОЦІНКА ГОСПОДАРСЬКО-БІОЛОГІЧНИХ ОЗНАК КОЛЕКЦІЙНИХ ЗРАЗКІВ ЯБЛУНІ ЗА ПОЧАТКОВОГО ПЛОДОНОШЕННЯ В УМОВАХ ЗАКАРПАТТЯ

ОЦІНКА ГОСПОДАРСЬКО-БІОЛОГІЧНИХ ОЗНАК КОЛЕКЦІЙНИХ ЗРАЗКІВ ЯБЛУНІ ЗА ПОЧАТКОВОГО ПЛОДОНОШЕННЯ В УМОВАХ ЗАКАРПАТТЯ

Мова статті

Дата друку

Дата розміщення онлайн

24.12.2017

Установа

Закарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція НААН

Список літератури

Розділ

Джерела та донори

Анотація

За результатом експедиційних досліджень проведено ідентифікацію та морфологічний опис виділених рідкісних аборигенних сортів яблуні та їх клонів в низинній та передгірській зонах Закарпаття. Сформовано ознакову та дублетну колекції місцевих зразків для комплексного дослідження, виділення та впровадження цінних зразків. Здійснено оцінку господарсько-біологічних та морфологічних ознак сортів яблуні за початкового плодоношення та виділено 34 джерела корисних ознак. Протягом вступу в плодоношення за рівнем прояву основних господарсько-біологічних ознак виділено сорти з стабільно наростаючою врожайністю: Соліварське благородне  сизе – 19,63-21,37 т/га; Соліварське берегівське, Конфєтне, Ренет Вільмоша, Пепінка литовська –14,63-18,17 т/га. За рівнем прояву оптимального біохімічного складу плодів, за смаковими якостями та вмістом аскорбінової кислоти переважають сорти: Цитронки, Соліварське благородне сизе, Соліварське берегівське, Конфєтне, Черепаня, Ейдешолмо, Пойніко.. Для 85% сортів яблуні морозостійкість встановлена на рівні 8-9 балів, більше 40% сортів характеризуються як вологолюбні, всі інші – середньопосухостійкі на рівні 7,0-7,5 балів.  Підтверджено поєднання цінних господарсько-біологічних властивостей та біометричних показників для 14 сортів-донорів за комплексом ознак  - Соліварське благородне, Пармен зимовий золотий, Бельфлер жовтий,  Ренет Вільмоша, Соліварське берегівське, Пепінка литовська, Губарстон, Черепаня, Феркованя, Ейдешолмо, Довганики, Конфєтноє, Гланерки, Дівоче.

Ключові слова

сорт, генофонд, яблуня, ознакова колекція, біотичні та абіотичні фактори, продуктивність