Нажмите Enter для поиска, Esc для отмены

ЕКОЛОГІЧНА ПЛАСТИЧНІСТЬ ТА СТАБІЛЬНІСТЬ ЗРАЗКІВ ГЕНОФОНДУ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ЯРОЇ ЗА СТІЙКІСТЮ ДО ХВОРОБ ТА ШКІДНИКІВ

ЕКОЛОГІЧНА ПЛАСТИЧНІСТЬ ТА СТАБІЛЬНІСТЬ ЗРАЗКІВ ГЕНОФОНДУ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ЯРОЇ ЗА СТІЙКІСТЮ ДО ХВОРОБ ТА ШКІДНИКІВ

Установа

Розділ

Джерела та донори

Анотація

У статті наведено результати 8-річного вивчення екологічної пластичності та стабільності 200 колекційних зразків пшениці м’якої ярої походженням з 26 країн світу за стійкістю до твердої сажки, борошнистої роси, бурої іржі та внутрішньостеблових шкідників. Для визначення селекційно цінних зразків пшениці м’якої ярої досліджуваний матеріал розподілено за рангами коефіцієнту регресії та рангами генотипового потенціалу стійкості до чотирьох патогенних організмів. За рангами коефіцієнту регресії більшість досліджуваних зразків мали високий 37,8 % (ранг 1) та середній 25,8 % (ранг 2) рівень пластичності. Частка зразків з високим генотиповим потенціалом (ранг 1) була в межах від 1,5 % до 12,9 %. Найбільшу частку від 76,1 % до 95,0 % склали зразки з середнім генотиповим потенціалом ознаки стійкості (ранг 2). Визначено 23 стабільних за стійкістю селекційно цінних генотипи пшениці м’якої ярої, що можуть використовуватись як цінний вихідний матеріал для підвищення адаптивного потенціалу стійкості. За сумою рангів генотипового ефекту та коефіцієнтом регресії виділено сім кращих зразків, які поєднують стабільний прояв ознаки стійкості з високою продуктивністю рослин, масою 1000 зерен та стійкістю проти вилягання.

Ключові слова

пшениця м'яка яра, інфекційний фон, стійкість, пластичність, стабільність, генотиповий потенціал, ранг