ПОМОЛОГІЧНА ОЦІНКА ІНТРОДУКОВАНИХ СОРТІВ ФУНДУКА
Мова статті
Дата друку
Дата розміщення онлайн
02.02.2015
Установа
Список літератури
Розділ
Джерела та донори
Анотація
Представлено результати господарсько-біологічної оцінки 12 інтродукованих сортів фундука. Кращу урожайність за 5 років досліджень серед ранньостиглих і середньостиглих сортів фундука мали сорти Гянджа та Топкара – 16,1 та 18,5 ц/га. Серед пізньостиглих сортів фундука найбільш урожайними були сорти Кебеклі – 15,8 ц/га та Бомба – 16,9 ц/га.
В результаті оцінки середньої маси горіхів досліджуваних сортів встановлено, що горіхи середнього розміру мають сорти фундука Кебеклі, Cачахли, Ракетний. Великі горіхи у сорту фундука Бомба.
Отримані дані по виходу повноцінних горіхів свідчать, що серед ранньостиглих сортів фундука виділяються сорти Кудрявчик і Варташен 5 – 90 і 91%. У групі сортів фундука середнього строку достигання вищий вихід повноцінних горіхів у сортів фундука Топкара і Гянджа – 91-92%. У пізньостиглих сортів фундука кращі показники по виходу повноцінних горіхів у сортів Cачахли, Кизил-фундук і Кебеклі – 91-96%.
За вмістом ядра досліджувані сорти фундука можна об’єднати слідуючим чином: сорти з низьким вмістом ядра – Кебеклі, Бомба та Cачахли; сорти з середнім вмістом ядра – Кизил-фундук, Топкара, Абхазький середній; сорти з високим вмістом ядра – Кудрявчик, Ломбардський червоний, Гянджа.
Ключові слова
сорт, фундук, маса плоду, супліддя, вміст ядра, врожайність, зимостійкість.
Останні новини: