Нажмите Enter для поиска, Esc для отмены

ПОМОЛОГІЧНА ОЦІНКА ІНТРОДУКОВАНИХ СОРТІВ ФУНДУКА

ПОМОЛОГІЧНА ОЦІНКА ІНТРОДУКОВАНИХ СОРТІВ ФУНДУКА

Установа

Розділ

Джерела та донори

Анотація

Представлено результати господарсько-біологічної оцінки 12 інтродукованих сортів фундука. Кращу урожайність за 5 років досліджень серед ранньостиглих і середньостиглих сортів фундука мали сорти Гянджа та Топкара – 16,1 та 18,5 ц/га. Серед пізньостиглих сортів фундука найбільш урожайними були сорти Кебеклі – 15,8 ц/га та Бомба – 16,9 ц/га.

В результаті оцінки середньої маси горіхів досліджуваних сортів встановлено, що горіхи середнього розміру мають сорти фундука Кебеклі, Cачахли, Ракетний. Великі горіхи у сорту фундука Бомба.

Отримані дані по виходу повноцінних горіхів свідчать, що серед ранньостиглих сортів фундука виділяються сорти Кудрявчик і Варташен 5 – 90 і 91%. У групі сортів фундука середнього строку достигання вищий вихід повноцінних горіхів у сортів фундука Топкара і Гянджа – 91-92%. У пізньостиглих сортів фундука кращі показники по виходу повноцінних горіхів у сортів Cачахли, Кизил-фундук і Кебеклі – 91-96%.

За вмістом ядра досліджувані сорти фундука можна об’єднати слідуючим чином: сорти з низьким вмістом ядра – Кебеклі, Бомба та Cачахли; сорти з середнім вмістом ядра – Кизил-фундук, Топкара, Абхазький середній; сорти з високим вмістом ядра – Кудрявчик, Ломбардський червоний, Гянджа.

Ключові слова

сорт, фундук, маса плоду, супліддя, вміст ядра, врожайність, зимостійкість.