Нажмите Enter для поиска, Esc для отмены

ПОМОЛОГІЧНА ОЦІНКА ІНТРОДУКОВАНИХ СОРТІВ ФУНДУКА

Мова статті

Дата друку

Дата розміщення онлайн

02.02.2015

Установа

Список літератури

Розділ

Джерела та донори

Анотація

Представлено результати господарсько-біологічної оцінки 12 інтродукованих сортів фундука. Кращу урожайність за 5 років досліджень серед ранньостиглих і середньостиглих сортів фундука мали сорти Гянджа та Топкара – 16,1 та 18,5 ц/га. Серед пізньостиглих сортів фундука найбільш урожайними були сорти Кебеклі – 15,8 ц/га та Бомба – 16,9 ц/га.

В результаті оцінки середньої маси горіхів досліджуваних сортів встановлено, що горіхи середнього розміру мають сорти фундука Кебеклі, Cачахли, Ракетний. Великі горіхи у сорту фундука Бомба.

Отримані дані по виходу повноцінних горіхів свідчать, що серед ранньостиглих сортів фундука виділяються сорти Кудрявчик і Варташен 5 – 90 і 91%. У групі сортів фундука середнього строку достигання вищий вихід повноцінних горіхів у сортів фундука Топкара і Гянджа – 91-92%. У пізньостиглих сортів фундука кращі показники по виходу повноцінних горіхів у сортів Cачахли, Кизил-фундук і Кебеклі – 91-96%.

За вмістом ядра досліджувані сорти фундука можна об’єднати слідуючим чином: сорти з низьким вмістом ядра – Кебеклі, Бомба та Cачахли; сорти з середнім вмістом ядра – Кизил-фундук, Топкара, Абхазький середній; сорти з високим вмістом ядра – Кудрявчик, Ломбардський червоний, Гянджа.

Ключові слова

сорт, фундук, маса плоду, супліддя, вміст ядра, врожайність, зимостійкість.