Нажмите Enter для поиска, Esc для отмены

ЗРАЗКИ СОЧЕВИЦІ КАНАДИ І ТУРЕЧЧИНИ В УМОВАХ ПІВНІЧНОГО СТЕПУ УКРАЇНИ

Мова статті

Українська

Дата друку

9.12.21

Дата розміщення онлайн

28.02.2022

Установа

Державна установа Інститут зернових культур НААН Державне підприємство «Дослідне господарство «Красноградське»

Список літератури

1. Адаменко Т.І. Агрокліматичне зонування території України з урахуванням зміни клімату.  Біла Церква: ТОВ «РІА»БЛІЦ, 2014. 17 с.

2. Петкевич З.З., Мельниченко Г.В. Нут, сочевиця — перспективні культури для вирощування на півдні України. Зрошуване землеробство. 2016. Вип. 65. С. 104–107.

3. Erskine W., Fred J., Muehlbauer A., Sarker B. Sharma. The lentil botany, production and uses. London: CAB Internetional. 2009. 457 p. DOI:10.1079/9781845934873.0000

4.Сухова Г.І. Вплив строків сівби на ріст, розвиток та формування врожаю сочевиці в умовах східної частини лісостепу України. Селекція і насінництво. 2014. № 106. С. 176–182.

5.Орехівський В.Д, Січкар В.І., Овсянникова Л.К. Сочевиця — джерело рослинного білка. Зернові продукти і комбікорми. 2017. Vol. 17. С. 22–28.

6. Леонтьев В.М. Чечевица. Ленинград: Отделение издательства Колос, 1966. 180 с.

7. Барулина Е.И. Чечевица СССР и других стран. Ленинград: Институт прикладной ботаники и новых культур, 1930. 314 с.

8. Клиша А.І, Кулініч О.О, Корж З.В. Селекція зернобобових культур: результати і перспективи. Бюлетень Інституту сільського господарства. 2015. №8. С. 27–32.

9. Vandenberg A., Banniza S., Warkentin T.D., Life S., Berlow B., McHale S. CDC Redberi lentil. Canadian Journal of Plant Science. 2006. №86. Р. 497–498.

10. Çokkızgın A., Çölkesen M., Kayhan K., Aygan M. Kahramanmaraş koşullarında değişik mercimek çeşitlerinde verim ve özelikleri üzerinde bir araştırma. Akdeniz ünıversitesi ziraat fakültesi dergisi. 2005. №18(2). Р. 285–290.

11. Biçer B.T., Şakar D.. Dış kaynaklı hatlarının tarımsal ve morfologik özelikler için yerel çeşitlere karşılaştırılması. Tarım bilimler dergisi. 2007. № 13(3). Р. 279–284.

12. Лебедь Е.М., Гниненко Н.В., Коваленко В.Е. Почвенно-климатические условия Красноградской опытной станции и некоторые аспекты их эволюции. Бюлетень Інституту зернового господарства. 1996. № 2. С.14–28.

Розділ

Джерела та донори

Анотація

Наведено результати оцінки зразків сочевиці харчової (Lens culinaris Medik.) за врожайністю. Визначено особливості росту й розвитку зразків сочевиці вирощувані в Канаді й Туреччині. Більш пристосованими до умов північного степу України є канадські сорти. Вони майже не поступалися за врожайністю стандарту, а окремі перевищували його. У середньому за три роки досліджень найбільш урожайним був сорт CDC Maxim 2,32 т/га на 0,16 т/га більше від стандарту. Порівняно з високою середньою врожайністю на рівні стандарту характеризувалися зразки CDC Impress, CDC Imperial, CDC Greenland, CDC Viceroy 2,17 – 2,09 т/га. Сорти з Туреччини в усі роки поступалися за врожайністю стандарту та сортам з Канади. Середня врожайність найбільш урожайного сорту з Туреччини Altıntoprak була 1,55 т/га на 0,51 т/га менше від стандарту.

Ключові слова

зернобобові культури, сочевиця, зразок, урожайність, маса 1000 насінин, вегетаційний період, висота рослин