Нажмите Enter для поиска, Esc для отмены

ЗБЕРІГАННЯ НАСІННЯ РИСУ (Orysa sativa L.) У КОНТРОЛЬОВАНИХ УМОВАХ

Мова статті

English

Дата друку

17.06.21

Дата розміщення онлайн

16.11.2021

Установа

Інститут рослинництва ім.В.Я. Юр'єва НААН Національний центр генетичних ресурсів рослин України, Інститут рису НААН

Список літератури

  1. FAOSTAT. 2018. URL: https://www.fao.org/faostat/en
  2. Шпак Т. М., Шпак Д. В., Мельніченко Г. В. Особливості режимів зберігання колекційних зразків рису. Актуальні проблеми землеробської галузі та шляхи їх вирішення (09–11 грудня 2020 р.), Матеріали Всеукраїнської наук.-прак. конф. Миколаїв: МНАУ, 2020. С.95–97.
  3. Zhong Y, Li Z, Qu J, Bertoft E, Li M, Zhu F, Blennow A, Liu X. Relationship between molecular structure and lamellar and crystalline structure of rice starch. Carbohydr Polym. 2021. Apr 15; 258:117616. doi: 10.1016/j.carbpol.2021.117616. Epub 2021 Jan 19. PMID: 33593533.
  4. Hu C., Shi J., Quan S., Cui B., Kleessen S., Nikoloski Z., Takayuki T., Alexander D., Guo L., Lin H., Wang J., Cui X., Rao J., Luo Q., Xiangxiang Z., Fernie A. R., Zhang D. Metabolic variation between japonica and indica rice cultivars as revealed by non-targeted metabolomics. Scientific Reports. 2014. 4: 5067. doi: 10.1038/srep05067
  5. Хорошайлов Н. Г., Жукова Н. В. Длительное хранение коллекционных образцов семян. Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. 1973. Т.49. Вып.3. С.269–279.
  6. Saikrishna А., Dutta S., Subramanian V., Moses J.A. Ageing of rice: A review. Journal of Cereal Science. 2018 V. 81, May, P. 161–170. doi.org: 10.1016/j.jcs.2018.04.009
  7. Правила хранения коллекционного фонда риса в контролируемых и неконтролируемых условиях. В кн. Коллекция генетических ресурсов риса. Краснодар. 2017. С.43–54.
  8. Whitehouse K. J., Hay F. R., Ellis R. H. Improvement in rice seed storage longevity from high-temperature drying is a consistent positive function of harvest moisture content above a critical value Seed Science Research. 2018. V. 28. Is. 4. P. 332–339. doi: 10.1017/S0960258518000211
  9. Genebank Standards for Plant Genetic Resources for Food and Agriculture. 2014. Rev. ed. Rome. URL: www.fao.org/3/a-i3704e.pdf.

10.  Lee J. S., Velasco-Punzalan M.,  Pacleb M., Valdez R., Kretzschmar T., McNally K. L., Ismail A. M., Sta Cruz P. C., Ruaraidh N., Ruaraidh Sackville Hamilton N., Hay F. R. Variation in seed longevity among diverse indica rice varieties. Annual of Botany. 2019. V. 124. №3. P. 447–460. doi:10.1093/aob/mcz093

11.  Kameswara Rao K., Jackson M. T. Seed longevity of rice cultivars and strategies for their conservation in genebanks Annals of Botany. 1996. V. 77. Is. 3. P. 251-260. doi: 10.1006/anbo.1996.0029

12.  Guzman L. E., Aquino A. Longevity of hydro-primed rice seeds. Philippine Journal of Crop Science. 2007. V. 32. № 1. P. 77-88

13.  Lee J., Kwak J., Yoon M., Lee J., Hay F. Contrasting tocol ratios associated with seed longevity in rice variety groups. Seed Science Research. 2017. V.27. №4. C.273-280. doi: 10.1017/S0960258517000265

14. Улитин В. О., Харитонов Е. М., Гончарова Ю. К. О признаках качества и их генетическом контроле у риса Oriza L. Сельскохозяйственная биология. 2012. №3. С. 12–18.

15. Balindong J. L., Ward R. M., Liu L., Rose T.J., Pallas L.A., Ovenden B.W., Snell P.J., Waters D.L.E. Rice grain protein composition influences instrumental measures of rice cooking and eating quality. 2018. Journal of Cereal Science. V. 79. January. P. 35–42. doi: 10.1016/j.jcs.2017.09.008

16.  Sasaki K., Takeuchi Y., Miura K., Yamaguchi T., Ando T., Ebitani T., Higashitani A., Yamaya T., Yano M., Sato T. Fine mapping of a major quantitative trait locus, qLG-9, that controls seed longevity in rice (Oryza sativa L.). Theoretical and Applied Genetics. 2015. 128. № 4. P. 769–778. doi: 10.1007/s00122-015-2471-7

17.  Arif M.A.R., Börner A. Mapping of QTL associated with seed longevity in durum wheat (Triticm durum Desf.). Journal of Applied Genetics. 2019. V.60. №1. P. 33–36. doi:10.1007/s13353-018-0477-y

18.  Li C.S., Shao G.S., Wang L., Wang Z. F., Mao Y. J., Wang X. Q., Zhang, X. H., Liu S. T., Zhang H. S. QTL identification and fine mapping for seed storability in rice (Oryza sativa L.). Euphytica. 2017. V.213. №127. doi:10.1007/s10681-017-1913-5

19.  Raquid R., Kohli A., Reinke R., Dionisio-Sese М., Kwak J., Chebotarov D., Youngjun Mo Y., Lee J. S. Genetic factors enhancing seed longevity in tropical japonica rice. Current Plant Biology. 2021. V. 26. June. №100196. https://doi.org/10.1016/j.cpb.2021.100196

20.  Lee H.S., Choi M. S., Hwang W. H., Jeong J.H., Yang S.Y., Lee C.G. Occurrence of rice preharvest sprouting varies greatly depending on past weather conditions during grain filling. Field Crops Research. 2021. V.264. №108087. doi:10.1016/j.fcr.2021.108087

21.  Задорожна О. А., Шиянова Т. П., Скороходов М. Ю. Зберігання насіння пшениці твердої (Triticum durum Desf.) у контрольованих умовах. Генетичні ресурси рослин. 2020. №26. С.105–115. doi:10.36814/pgr.2020.26.108

22.  Whitehouse K. J., Hay F. R., Lusty C. Why seed physiology is important for genebanking. Plants (Basel). 2020. V.9. №5. 584. doi: 10.3390/plants9050584

23.  ДСТУ 4138-2002. Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості. Київ: ДержпоживстандартУкраїни, 2003. 173 с.

24.  Международные правила анализа семян. Москва: Колос, 1984. 311c.

25.  Вольф В. Г. Статистическая обработка опытных данных. Москва: Колос, 1966. 255с.

26.  Dupont F. M., Altenbach S. B. Molecular and biochemical impacts of environmental factors on wheat grain development and protein synthesis. Journal of Cereal Science. 2003. V. 38. № 2. September. Р. 133–146. doi: 10.1016/S0733-5210(03)00030-4

27.  Zhao C, He M, Wang Z, Wang Y, Lin Q. Effects of different water availability at post-anthesis stage on grain nutrition and quality in strong-gluten winter wheat. Comptes Rendus Biologies. 2009. V. 332. № 8: 759–764. doi.org/10.1016/j.crvi.2009.03.003

Розділ

Зберігання генетичних ресурсів рослин

Анотація

Мета. визначити шляхи оптимізації умов довговічності насіння рису для кращого збереження генетичних ресурсів цієї культури так і селекційних цілей.

Результати та обговорення. Проведено аналіз життєздатності насіння зразків рису (Orysa sativa L.) subsp. japonica: var. italica, var. nigro-apiculata, var. subvulgaris; subsp. indica, var. mutica та var. fortuna, що вирощувалось у південному степу України. Перед зберіганням насіння висушувалось повітряним потоком за температури не вище 25оС та відносної вологості 25% до рекомендованої вологості 6 – 8 %. Насіння далі зберігалось в герметичній тарі за температури 4оС і −20оС. За результатами досліджень установлено, що для більшості зразків рису спостерігали відмінну довговічність у різні роки репродукції. У посушливі роки вирощування насіння рису зберігало вихідну схожість без істотних змін протягом 10 років і довше навіть за температури зберігання 4оС. Відмінності за довговічністю насіння рису subsp. japonica та subsp. indica обговорюються. У межах одного підвиду не виявлено переваг за довговічністю насіння різних різновидів.

Висновки. У сприятливі роки вирощування насіння рису з вологістю 6 – 8 % здатне зберігати вихідну схожість без істотних змін протягом 10 років і довше. При зберіганні насіння одного й того ж зразка за температури 4оС і −20оС не спостерігали відміни за його довговічністю при зберіганні до 10 років.

Ключові слова

рис, генофонд, насіння, довговічність, вологість, температура, підвид, різновид