Нажмите Enter для поиска, Esc для отмены

ЗРАЗКИ КАЛИНИ ЗВИЧАЙНОЇ (VIBURNUM OPULUS L.) ДОСЛІДНОЇ СТАНЦІЇ ПОМОЛОГІЇ ІМ. Л. П. СИМИРЕНКА ІНСТИТУТУ САДІВНИЦТВА В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Мова статті

Українська

Дата друку

23.12.20

Дата розміщення онлайн

30.04.2021

Установа

Дослідна станція помології ім. Л. П. Симиренка Інституту садівництва НААН

Список літератури

  1. Кибкало В. А. Ягоды пяти вкусов. Харків: Прапор, 1989. 175 с.
  2. Колесников А. И. Декоративная дендрология. Москва: Лесная промышленность, 1974. С.449–453.
  3. Мамчур Ф. І., Гладун Я. Д. Лікарські рослини на присадибній ділянці. Київ: Урожай, 1993. С.49–50.
  4. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур. Мичуринск: ВНИИ садоводства, 1973. 429 с.
  5. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур. /Под общ. ред. Е. Н. Седова и Т. П. Огольцовой. Орел: Изд-во ВНИИСПК, 1999. 496 с.

Розділ

Формування, вивчення та використання колекцій

Анотація

Наведені результати вивчення зразків калини звичайної за господарсько-біологічними ознаками (урожайність, середня маса, смак). Рід калина (Viburnum L.) нараховує близько 220 видів рослин, поширених в Євразії, Північній Америці та Північній Африці. За результатом багаторічної селекційної роботи створені сорти калини звичайної Коралова, Великоплідна, Рубінова, Україночка, Багряна. Наведено помологічну характеристику даних сортів за основними господарсько-біологічними ознаками. Сформована робоча колекція зразків калини звичайної за урожайністю та якістю врожаю. Колекція нараховує 20 зразків. Усі зразки місцевого походження. Колекція сформована за такими ознаками: урожайність, ягода за розміром, формою, забарвленням, твердістю, смаком та кількістю ягід у щитку. В умовах лісостепу України плоди калини містять 45,0 – 55,0 мг/100 г вітаміну С, 1,12 – 1,22 % кислот, 10 – 11 % цукрів, 700 – 950 мг/100 г вітаміну Р. Вони придатні для споживання як у свіжому, так і в переробленому вигляді (сироп, соки, вина). 

Ключові слова

калина звичайна, зразок, урожайність, ягода, якість