Нажмите Enter для поиска, Esc для отмены

ІНТРОДУКЦІЯ НОВОЇ НІШЕВОЇ КУЛЬТУРИ БАТАТУ (IPOMOEA BATATAS L.) В УМОВАХ СХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Мова статті

Українська, Русский, English

Дата друку

20.12.19

Дата розміщення онлайн

11.04.2020

Установа

Інститут овочівництва і баштанництва НААН

Список літератури

Moulin M. M., Rodrigues R. Collection and Morphological Characterization of Sweetpotato Landraces in North of Rio de Janeiro State. Hortic. Bras. 2012. № 30. Р. 286–292.

2. Escalante-Sánchez E., Rosas-Ramírez D. Aacylated Lipooligosaccharides from the Resin Glycosides of Sweetpotato. J. Agric. Food Chem. 2008. № 56. Р. 9423–9428.

3. Huang Y., Chang Y. Effects of Genotype and Treatment on the Antioxidant Activity of Sweetpotato in Taiwan. Food Chem. 2006. № 98. Р. 529–538.

4. Šlosár M. Batáty-poznáte ich (Batatas-do you know them). Záhradnictví. 2016. № 15. Р. 24–25.

5. Manifesto M. M., Costa Tártara S. M. Analysis of the Morphological Attributes of a Sweetpotato Collection. Ann. Appl. Biol. 2010. № 157. Р. 273–281.

6. Šlosár M. I. Mezeyová A. Sweet potato (Ipomoea batatas L.) Growing in conditions of Southern Slovak Republic. Potravinarstvo. 2016. № 10. Р. 384–392.

7. Kunstelj N., Ţnidarčič D. Employing Artificial Neural Networks and Regression in Analysis on Knowledge about Sweetpotato (Ipomoea batatas L.) in Slovenia. Ital. J. Food Sci. 2013. № 25. Р. 263–274.

8. FAOSTAT Statistical Databases. Food and agriculture organization of the United Nations. 2016. URL: http://www.fao.org/faostat (дата звернення 17.01.18).

9. Zuraida N. Sweet potato as an alternative food supplement during rice storage. J. Litbang Pertanian. 2003. № 22. Р. 150–155.

10. Adelia C.B. Sweet potato a review of its past, present and future role in humannutrition. J. Agric. Food Chem. 2007. № 50. Р. 56–60.

11. Abubakar H. N., Olayiwola I.O. Chemical composition of sweet potato (Ipomea batatas Lam) dishes as consumed in Kwara state, Nigeria. Int. Food Res. J. 2010. № 17. Р. 411–416

12. Caliskan M.E., Sögüt T. Growth, yield, and quality of sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) cultivars in the south-astern Anatolian and east Mediterranean regions of Turkey. Turk. J. Agric. For. 2007. № 31. Р. 213–227.

13. Tokusoglu O. Effects of cooking methods on the anthocyanin levels and antioxidant activity of a local Turkish sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam) cultivator Hatay Kirmizi: Boiling, steaming and frying effects. Turk. J. Field Crop. 2011. № 17. Р. 87–90.

14. Doliński R. Micropropagation of sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) from node explants. Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus. 2013. № 12. Р. 117–127.

15. Krochmal-Marczak B. The variability of phenotypic features of Ipomoea batatas (L.) Lam. Efficiency growing Ipomoea batatas (L.) Lam. Under cover of polyethylene and polypropylene nonwoven the assumed ”on the flat”. Exerc. Probl. Prog. Agric. Sci. 2009. № 542. Р. 261–270.

16. Krochmal-Marczak B. The variability of the economic characteristics of Ipomoea batatas (L.) Lam. under cultivation under cover. Ann. Univ. Marie Curie Skłodowska. Sec. E. 2010. № 65. Р. 29–40.

17. Krochmal-Marczak B., Sawicka B. Nutrition value of the sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam) cultivated in South-Eastern Polish conditions. Int. J. Agron. Agric. Res. 2014. № 4. Р. 169–178.

18. Mohanraj R. Sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.)-a valuable medicinal food: A review. J. Med. Food. 2014. № 17. Р. 733–741.

19. Tan S. L. Sweet potato (Ipomoea batatas) a great health food. Utar Agric. Sci. J. 2015. № 1. Р. 15–28.

20. Suparno A., Prabawardani S. The nutritional value of sweet potato tubers (Ipomoea batatas (L.) Lam.) Consumed by infants and children of Dani Tribe in Kurulu district, Baliem-Jayawijaya. J. Agric. Sci. 2016. № 8. Р. 64–69.

21. Sawicka B., Michałek W. Variation in productivity of sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) under different conditions of nitrogen fertilization. Zemdirbyste Agric. 2018. № 105. Р. 149–158

22. An L. V., Frankow-Lindberg B. E. Effect of harvesting interval and defoliation on yield and chemical composition of leaves, stems and tubers of sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) cultivars. Field Crops Res. 2003. № 82. Р. 49–58.

23. Odebode S. O., Egeon N. Promotion of sweet potato for the food industry in Nigeria. Bulg. J. Agric. Sci. 2008. № 14. Р. 300–308.

24. Veasey E. A., Borges A. Genetic Diversity in Brazilian Sweetpotato [Ipomoea batats (L.) Lam., Solanaes, Convolvulaceae] Landraces Assessed with Microsatellite Markers. Genet. Mol. Biol. 2008. № 31(3). Р. 725–733.

25. Silva G. O., Ponijaleki R. Genetic Divergence among Sweetpotato Accessions Based on Root Traits. Hortic. Bras. 2012. № 30. Р. 595–599.

26. Mansour E., Ben Khaled A. Evaluation of Genetic Diversity among South Tunisian Pomegranate (Punica granatum L.) Accessions Using Fruit Traits and RAPD Markers. J. Agr. Sci. Tech. 2015. № 17. Р. 109–119.

27. Naghavi M. R., Malaki M. An Assessment of Genetic Diversity in Wild Diploid Wheat (Triticum boeoticum) from West of Iran Using RAPD, AFLP and SSR Markers. J. Agr. Sci. Tech. 2009. № 11. Р. 585–598

28. Pipan B., Šuštar-Vozlič J. Genetic Differentiation among Sexually Compatible Relatives of Brassica napus L. Genetika. 2013. № 45(2). Р. 309–327.

29. Erayman M., İlhan E. Transferability of SSR Markers from Distantly Related Legumes to Glycyrrhiza Species. Turk. J. Agric. For. 2014. № 38. Р. 32–38.

30. Roullier C., Kambouo R. On the Origin of Sweetpotato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) Genetic Diversity in New Guinea, a Secondary Centre of Diversity. 2013. № 110(6). Р. 594–604.

31. Kunstelj N., Ţnidarčič D. Using Association Rules Mining for Sweetpotato (Ipomoea batatas L.) in Slovenia: a Case Study. Int. J. Food, Agric. and Environ. 2013. № 11. Р. 253–258.

32. Ивченко Т. В. Как получить гарантированный урожай батата. Овощи и фрукты. № 3, 2018. С. 22–24.

33. Івченко Т. В., Мозговська Г. В. Методичні рекомендації щодо селекції та сучасних технологій розмноження батату (Ipomoea batatas L.). Методичні рекомендації. Селекційне. ІОБ НААН. 2018. 36 с.

34. Бондаренко Г. В., Яковенко Е. A. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві. 2001. 369 с.

35. Доспехов Б. А. Методика опытного дела. 1985. 351 с.

36. Huaman Z. Descriptors for Sweet Potato. CIP/AVRDC/ IBPGR. 1991. Р. 85–134.

Розділ

Інтродукція

Анотація

В умовах східного лісостепу України проведено оцінку 13 інтродукованих зразків батату вітчизняної та іноземної селекції. Виявили, що генотипи дуже різняться за довжиною вегетаційного періоду, біометричними параметрами рослин, урожайністю. Зразки, які характеризуються ранньостиглістю: V-1, V-6, А-7, Боніта; середньостиглі: Орлеанс, D-2 та Мурасакі. Найчисельніша група пізньостиглі: Бетті, Пурпур, Бланка, J-12, Ернандес, Окінава. Найбільшу врожайність кореневих бульб батату отримано в зразка десертного призначення D-2 (112 т/га), при цьому товарність склала 88 %. Зразок столового призначення V-6 також мав високу врожайність (87 т/га), товарність кореневих бульб була на рівні 81 %. За результатами наукової роботи було подано дві заявки на реєстрацію нових сортів батату: сорт Адмірал (отримано шляхом клонової селекції, добір з генотипу D-2) — заявка № 19662004 та сорт Слобожанський рубін (добори із генотипу V-6) — заявка № 19662003.

Ключові слова

Ipomoea batatas L., батат, інтродукція, нішеві культури, генотип