Нажмите Enter для поиска, Esc для отмены

ЗБЕРІГАННЯ НАСІННЯ ЗРАЗКІВ СОЇ ТА ЙОГО ДОВГОВІЧНІСТЬ

ЗБЕРІГАННЯ НАСІННЯ ЗРАЗКІВ СОЇ ТА ЙОГО ДОВГОВІЧНІСТЬ

Установа

Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН

Розділ

Зберігання генетичних ресурсів рослин

Анотація

Досліджено насіння 46 зразків генофонду сої культурної (Glycine max (L.) Merr.) та три зразки сої дикої (Glycine soja Sieb.& Zucc.) з 14 країн світу, що зберігались з вологістю 5-7 % у герметичній тарі за нерегульованих умов температури та за температури 4оС до 17 років та в окремих випадках за температури мінус 20оС. Насіння вирощували в умовах східного та південного лісостепу України. Зберігання в герметичній тарі більшості досліджених зразків насіння сої з вологістю 5 %, навіть за нерегульованих умов температури, дозволяє підтримувати схожість довше 10 років без змін. Зберігання насіння сої репродукцій 1998-2004 рр. з вологістю 5-7 % протягом 10 років за температури 4оС у більшості випадків або не вплинуло на його схожість, або вплинуло позитивно. Після зберігання за нерегульованих умов температури насіння з вологістю 7 % має нижчі показники схожості, ніж насіння з вологістю 5 %. Довговічність насіння зразків сої культурної у порівнянні зі зразками сої дикої не була більшою. Залежність довговічності насіння сої культурної від групи стиглості не спостерігалась. Після 10 років зберігання насіння спостерігали як подальше незначне підвищення схожості, так і її зниження. Причини можливих змін схожості після 10 років зберігання обговорюються.

Ключові слова

соя, насіння, генофонд, зберігання, довговічність, температура, вологість, схожість