Нажмите Enter для поиска, Esc для отмены

ОЗНАКОВА КОЛЕКЦІЯ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ ЗА ТВЕРДІСТЮ ЗЕРНА ТА КОНДИТЕРСЬКИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ

Мова статті

Дата друку

Дата розміщення онлайн

13.06.2017

Установа

Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН

Список літератури

Розділ

Джерела та донори

Анотація

У статті викладено результати вивчення у 2010-2013 рр. м’якозерної пшениці м’якої озимої за елементами продуктивності колосу та кондитерськими властивостями. Виділені нові джерела та еталони розширили та значно збагатили різноманіття сформованої ознакової колекції за твердістю зерна та кондитерськими властивостями. Колекція включає 69 зразків, що диференційовані за 27 ознаками та 108 рівнях їхнього прояву, які походять з 15 країн світу. Найширше представлені в ній вітчизняні сорти та лінії – 25 зразків, а також 17 зразків походженням зі Словакії, дев’ять з Канади, чотири з Росії, три з Угорщини, два з Туркменістану та по одному зразку з Білорусі, Литви, Чехії, Болгарії, Туреччини, Казахстану, Китаю. За біологічним статусом 52 зразки є сортами та 17 – селекційними лініями. Вони репрезентовані одним ботанічним видом Triticum aestivum L., і 5-ма різновидами (erythrospermum, lutescens, graecum, albirubrum, suberythrospermum). Вісім колекційних м’якозерних зразків зареєстровано у НЦГРРУ: S 2101-11, UA0108399; VS 2664-11, UA0108393; S 2631-11, UA0108394; SL3051-08, UA0108396; VS 2653-11, UA0108395; S 2171-11, UA0108397; VS 2367-11, UA0108398; S 1662-12, UA0108392. Всебічна оцінка зразків за комплексом цінних господарських ознак, елементами продуктивності колосу, твердістю зерна та кондитерськими властивостями відкриває можливість для створення високопродуктивних сортів м’якозерної пшениці м’якої озимої.

Ключові слова

колекція, пшениця м’яка озима, вихідний матеріал, твердість зерна, продуктивність колосу, кондитерські властивості, джерело, еталон