Нажмите Enter для поиска, Esc для отмены

ДЖЕРЕЛА ВИСОКОГО ВМІСТУ КАРОТИНОЇДІВ У БОРОШНІ ПШЕНИЦІ М'ЯКОЇ ЯРОЇ

ДЖЕРЕЛА ВИСОКОГО ВМІСТУ КАРОТИНОЇДІВ У БОРОШНІ ПШЕНИЦІ М'ЯКОЇ ЯРОЇ

Установа

Інститут рослинництва імені В. Я. Юр'єва НААН

Розділ

Джерела та донори

Анотація

За результатами досліджень відібрано з 134 колекційних зразків пшениці м'якої ярої (Triticum aestivum L.) НЦГРРУ сім з підвищеним вмістом каротиноїдів – Омская 41, Лютесценс 598, Лютесценс 575, Лютесценс 540, Лютесценс 516, Кинельская 61, Кинельская 2010. Серед них Кинельская 61 вирізняється найвищим їх вмістом (6,03 мг/100 г) та характеризується відмінними хлібопекарськими властивостями і має найбільший загальний рівень оцінки серед усіх вивчених сортів – 8,5 балів. Сорт Омская 41 поєднує високі показники вмісту білка в зерні (15,6 %) та урожайності (459 г/м2), має найбільший об'ємний вихід хліба зі 100 г борошна (730 мл) та високий рівень макаронних властивостей 7,0 балів. Сорт Кинельская 2010 та лінія Лютесценс 516 за досліджуваними показниками якості зерна: натура зерна, склоподібність, вміст білка та клейковини, якість клейковини відповідають вимогам 1 класу пшениці. Лютесценс 575 за натурою зерна, вмістом білка та клейковини відноситься до 1 класу, має 1 групу якості клейковини та загальний рівень макаронних властивостей 6,3 балів. Лютесценс 540 відповідає вимогам 1 класу за показниками натури зерна та склоподібності, має 1 групу якості клейковини та об'ємний вихід хліба 690 мл. Лютесценс 598 за показниками натури зерна та склоподібності відповідає вимогам 1 класу, характеризується 1 групою якості клейковини та високою збалансованістю тіста (1,2). Виділені зразки поєднують комплекс цінних господарських ознак та рекомендовано для подальшої селекції з підвищення вмісту каротиноїдів, поліпшення показників якості зерна, хлібопекарських та макаронних властивостей.

Ключові слова

каротиноїди, склоподібність, натура зерна, клейковина, білок, збалансованість тіста