Нажмите Enter для поиска, Esc для отмены

ДЖЕРЕЛА ВИСОКОГО ВМІСТУ КАРОТИНОЇДІВ У БОРОШНІ ПШЕНИЦІ М'ЯКОЇ ЯРОЇ

Мова статті

Дата друку

Дата розміщення онлайн

13.06.2017

Установа

Інститут рослинництва імені В. Я. Юр'єва НААН

Список літератури

Розділ

Джерела та донори

Анотація

За результатами досліджень відібрано з 134 колекційних зразків пшениці м'якої ярої (Triticum aestivum L.) НЦГРРУ сім з підвищеним вмістом каротиноїдів – Омская 41, Лютесценс 598, Лютесценс 575, Лютесценс 540, Лютесценс 516, Кинельская 61, Кинельская 2010. Серед них Кинельская 61 вирізняється найвищим їх вмістом (6,03 мг/100 г) та характеризується відмінними хлібопекарськими властивостями і має найбільший загальний рівень оцінки серед усіх вивчених сортів – 8,5 балів. Сорт Омская 41 поєднує високі показники вмісту білка в зерні (15,6 %) та урожайності (459 г/м2), має найбільший об'ємний вихід хліба зі 100 г борошна (730 мл) та високий рівень макаронних властивостей 7,0 балів. Сорт Кинельская 2010 та лінія Лютесценс 516 за досліджуваними показниками якості зерна: натура зерна, склоподібність, вміст білка та клейковини, якість клейковини відповідають вимогам 1 класу пшениці. Лютесценс 575 за натурою зерна, вмістом білка та клейковини відноситься до 1 класу, має 1 групу якості клейковини та загальний рівень макаронних властивостей 6,3 балів. Лютесценс 540 відповідає вимогам 1 класу за показниками натури зерна та склоподібності, має 1 групу якості клейковини та об'ємний вихід хліба 690 мл. Лютесценс 598 за показниками натури зерна та склоподібності відповідає вимогам 1 класу, характеризується 1 групою якості клейковини та високою збалансованістю тіста (1,2). Виділені зразки поєднують комплекс цінних господарських ознак та рекомендовано для подальшої селекції з підвищення вмісту каротиноїдів, поліпшення показників якості зерна, хлібопекарських та макаронних властивостей.

Ключові слова

каротиноїди, склоподібність, натура зерна, клейковина, білок, збалансованість тіста