Нажмите Enter для поиска, Esc для отмены

ДЖЕРЕЛА СТІЙКОСТІ ГОРОХУ ТА СОЇ ДО БІОТИЧНИХ ЧИННИКІВ

ДЖЕРЕЛА СТІЙКОСТІ ГОРОХУ ТА СОЇ ДО БІОТИЧНИХ ЧИННИКІВ

Установа

Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН

Розділ

Джерела та донори

Анотація

У статті наведено результати досліджень за 2011-2015 рр. з виявлення джерел стійкості гороху та сої до збудників хвороб та шкідників серед колекційних зразків НЦГРРУ. Визначено в умовах штучного інфекційного фону фузаріозу стійкість 143 колекційних зразків гороху та 305 зразків сої до фузаріозних кореневих гнилей, аскохітозу гороху та в умовах провокаційного фону до бактеріозу сої, горохового зерноїда та горохової плодожерки з нових надходжень НЦГРРУ. Різні гідротермічні умови в роки досліджень під час періодів вегетації зернобобових культур дозволили виявити реакцію колекційних зразків гороху та сої на зараження місцевою популяцією збудників фузаріозу, аскохітозу гороху, бактеріозу сої та пошкодження їх шкідниками, а також сприяли виявленню нових ефективних джерел стійкості. За результатами випробувань виділено 53 джерела стійкості гороху, серед яких 46 джерел з індивідуальною стійкістю до фузаріозної кореневої гнилі, аскохітозу, горохової плодожерки та зерноїда; два джерела з груповою стійкістю до шкідників та п’ять джерел з комплексною стійкістю до шкідливих організмів у різних поєднаннях. Серед зразків сої визначено 54 джерела з індивідуальною, груповою та комплексною стійкістю до збудників хвороб та шкідників, серед них 16 джерел з індивідуальною стійкістю до фузаріозу, шість джерел до бактеріозу та два джерела до акацієвої вогнівки; 25 джерел з груповою стійкістю до фузаріозу та бактеріозу; одне джерело з комплексною стійкістю до бактеріозу та акацієвої вогнівки; чотири джерела з комплексною стійкістю до фузаріозу, бактеріозу та акацієвої вогнівки.

Ключові слова

горох, соя, стійкість, інфекційний фон, хвороби, провокаційний фон, шкідники, джерела