Нажмите Enter для поиска, Esc для отмены

ОЦІНКА НОВИХ КОЛЕКЦІЙНИХ ЗРАЗКІВ КУКУРУДЗИ ЗА БІОХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ ЗЕРНА

ОЦІНКА НОВИХ КОЛЕКЦІЙНИХ ЗРАЗКІВ КУКУРУДЗИ ЗА БІОХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ ЗЕРНА

Установа

Розділ

Формування, вивчення та використання колекцій

Анотація

За результатами трирічних досліджень наведено основні характеристики якості зерна та продуктивності 198 самозапилених ліній, 39 сортів та 13 синтетичних популяцій різного географічного походження та різних груп стиглості. Проведено розподіл зразків кукурудзи за рівнем прояву біохімічних ознак. За високим вмістом білка в зерні (12,1-15,0%) виділилося 115 зразків кукурудзи, з них 83 самозапилених лінії, 30 сортів та дві синтетичних популяції. За високим вмістом олії (5,1-7,0 %) в зерні виділено 126 зразків, з яких 85 самозапилених лінії, 30 сортів та 11 популяцій. Високий вміст крохмалю в зерні (66,0-70,0%) мали 119 зразків, з них 88 самозапилених ліній, 27 сортів та чотири синтетичних популяції. Виділено зразки-джерела за біохімічними показниками зерна: дуже високого вмісту білка (15,12-16,07 %) - чотири самозапилених лінії; дуже високим вмістом олії (7,00-7,73 %) – дев’ять самозапилених ліній, 10 сортів та одну популяцію; дуже високим вмістом крохмалю в зерні (більше 70 %) - 78 самозапилених ліній, 17 сортів та 10 популяцій. Ці зразки мають високий і стабільний рівень продуктивності та її складових. 

Ключові слова

Кукурудза, вихідний матеріал якість зерна, білок, олія, крохмаль, продуктивність