Нажмите Enter для поиска, Esc для отмены

НАУКОВІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ОЗНАКОВОЇ КОЛЕКЦІЇ КВАСОЛІ ЗВИЧАЙНОЇ (PHASEOLUS VULGARIS L.)

Мова статті

Дата друку

Дата розміщення онлайн

18.01.2015

Установа

Список літератури

Розділ

Формування, вивчення та використання колекцій

Анотація

В лабораторії генетичних ресурсів зернобобових і круп’яних культур НЦГРРУ впродовж 1993 – 2013 рр. на основі базової колекції Phaseolus L. сформована ознакова колекція Phaseolus vulgaris L., яка на 01.10.2014 р. включала 413 зразків з 61 країни світу. Колекція охоплює 31 ознаку за 151 рівнем їх прояву. За основу взяті: урожайність насіння, урожайність зелених бобів в фазу «лопатки» для квасолі овочевого напряму використання, пристосованість до механізованого збирання урожаю (кущова форма рослини, стійкість до вилягання вище середнього рівня, високо розташований нижній ярус бобів над рівнем ґрунту – 10 см і більше), стійкість до посухи, індивідуальна стійкість до хвороб (бактеріальні плямистості, бактеріальне в’янення, фузаріоз, віруси) та їх групова стійкість. Зразкам, що увійшли до ознакової колекції, також надана характеристика за наступними ознаками: напрям використання, тривалість вегетаційного періоду, тип росту, форма рослини, маса 1000 насінин, вміст білку в зрілому насінні, швидкість розварювання насіння, забарвлення насіннєвої оболонки; окремо для зразків овочевого напряму використання: якість бобів в фазу «лопатки» (наявність волокна і пергаментного шару в стулках), забарвлення бобів в фазу «лопатки», форма поперечного розтину бобів у фазу «лопатки». Ознакова колекція квасолі за господарськими ознаками в повній мірі може забезпечити вітчизняні селекційні програми вихідним матеріалом для створення високоурожайних, високотехнологічних сортів квасолі як зернового, так і овочевого напряму використання, адаптованих до умов східної частини Лісостепу України, з високими смаковими і поживними властивостями.

Ключові слова

Phaseolus vulgaris L., ознакова колекція, урожайність, адаптивність, стійкість, пристосованість до механізованого збирання урожаю